ANBI Diaconie

A. Algemene gegevens.
Naam ANBI Diaconie van de Protestantse Kerk te Castricum
RSIN/Fiscaal nummer 824105047
Nummer Kamer van Koophandel 76355675
Website adres https://www.pkcastricum.nl
E-mailadres cvdiakenen@pkastricum.nl
Adres Postbus 145
Postcode 1900AC
Plaats Castricum

De Protestantse Kerk te Castricum is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten”.
De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt. (Kerkorde artikel X lid 3).
De Diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 4 lid 2 van de kerkorde.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.
Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten, diaconieën en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de diaconie van de Protestantse Kerk te Castricum.

B. Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 10 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.
Het College van diakenen telt 7 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en eigendommen van de diaconie. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 6-9).

C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
  1. De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God. 
  2. Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen. 
  3. Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.
Zie verder: artikelen I t/m IV van de kerkorde van de Protestantse Kerk “de roeping van kerk en gemeente”.

D. Beleidsplan.
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: ANBI PKN (Zoeken op beleidsplan 2021-2025 “de toekomst open tegemoet”).
Op de website van Protestantse Kerk Castricum https://www.pkcastricum.nl vindt u het beleidsplan “Naar een nieuwe toekomst van de Protestantse Kerk Castricum”.

De beleidsvisie van de diaconie van onze kerk kan als volgt worden beschreven.
Diaconaat
In de Protestantse Kerk Castricum gaat het behalve om omzien naar elkaar ook om de zorg voor de naaste en de samenleving. De diaconie helpt de gemeente zich bewust te zijn van haar diaconale opdracht, waardoor zij zich betrokken voelt.

Missie
De diaconie voelt zich geroepen tot de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid op basis van wederkerigheid. Zij voelt zich in haar activiteiten geïnspireerd door de werken van barmhartigheid, waarin wordt opgeroepen om de naaste te dienen. De diaconie wijst op die groepen in de samenleving - dichtbij en veraf - die onze hulp nodig hebben. Die hulp kan bestaan uit voorbeden, aandacht, en uit financiële en materiële steun.

Ouderen
Er bestaan van oudsher diverse georganiseerde activiteiten voor ouderen: Bijeenkomsten van de werkgroep ouderen contact; Samen lunchen, de voorjaarstocht, de theemiddag en de kerstmaaltijd. De diaconie heeft zich tot doel gesteld om bij deze activiteiten betrokken te zijn en ze op elkaar af te stemmen; dit laatste in nauwe samenwerking met de werkgroep pastoraat.

Gemeentediaconaat /Samenlevingsdiaconaat
Het beleid is gericht op het signaleren van noden in de lokale samenleving, dit in goed overleg met de lokale overheid. Tweemaal per jaar vindt hiertoe formeel overleg plaats met de burgerlijke gemeente en het maatschappelijk werk.
Daarnaast verleent de diaconie ook rechtstreeks ondersteuning, in financiële zin of in andere vormen zoals bij het invullen van formulieren.
Er wordt door de diakenen geparticipeerd in het Samenwerkingsverband Vrijwilligerswerk van de Stichting Welzijn Castricum. In dit overlegorgaan zijn contacten gelegd met instanties als De Zonnebloem en het Rode Kruis om samen oplossingen te zoeken en uit te voeren voor eenzaamheid en andere praktische problemen.
De diaconie ondersteunt de regionale Voedselbank o.a. door levensmiddelen in te zamelen.

Noodfonds
Het beleid van stichting Noodfonds is gericht op het bieden van daadwerkelijke steun in geval van acute financiële nood in onze burgerlijke gemeente Castricum. Dit gaat in overleg met de lokale overheid en maatschappelijke dienstverleningsorganisatie Mee & De Wering. Het Noodfonds wordt beheerd door vertegenwoordigers van de diaconieën en charitas instellingen van de kerkelijke gemeenten en parochies.

Bovenplaatselijk werk
De diaconie onderhoudt contacten met diverse regionale instellingen voor maatschappelijke zorg of –ondersteuning. Indien nodig wordt (via) deze organisaties ook financiële steun geboden. Voorbeelden van betrokkenheid bij bovenplaatselijk werk zijn de voedselbank, inloophuizen, hospices en Mee &De Wering (maatschappelijk werk).

Zending en werelddiaconaat
Aan de hulp veraf (noden in de wereld) wordt vanuit de diaconie aandacht besteed via de commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO).Deze commissie organiseert twee maal per jaar een ZWO-viering, waarin op concrete wijze aandacht gegeven wordt aan projecten van Kerk in Actie.

Middelen
Het beleid van de diaconie is er niet op gericht om grote geldbedragen achter te houden en te reserveren, dan wel om onroerend goed te beheren. In dit verband paste bijvoorbeeld het besluit om de in bezit zijnde stukken tuinbouwgrond te verkopen.
De diaconie neemt zich voor om verworven en verkregen gelden op een onderbouwde wijze te besteden voor diaconale doeleinden. Dit betekent dat in geval van een relatief grote reserve het mogelijk is om jaarlijks meer financiële ondersteuning te bieden dan wat op basis van de inkomsten mogelijk zou zijn.
Jaarlijks wordt een lijst van meerjarige en eenmalige collectedoelen vastgesteld. Daarbij wordt rekening gehouden met de aanvragen om ondersteuning voor lokale, regionale, landelijke en wereldwijde hulpvragen of projecten.
De diaconie streeft ernaar het bovenstaande huidige beleid ook in de komende jaren te continueren.

E. Beloningsbeleid.
De beloning van diaconale medewerkers – indien aanwezig - is geregeld in de ‘Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale regelingen Protestantse Kerk in Nederland.
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een
levende gemeente. Dat doen zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Voor een verder inzicht in de activiteiten van de diaconie wordt verwezen naar de website van onze kerk alsmede naar het beleidsplan onder punt D hierboven.

G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk diaconaal werk vertoont een grote mate van continuïteit: in de kolom begroting in het overzicht onder H is dit cijfermatig in beeld gebracht.

H. Staat van baten en lasten met toelichting.
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen van de diaconie in het lopende verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.
 
Resultatenoverzicht voor ANBI-publicatie
  Begroting Rekening Rekening
  2025 2024 2023
Opbrengsten en Baten      
Opbrengsten uit rente, dividenden en beleggingen 1.500 1.491 1.036
Bijdragen van leden en anderen 5.000 8.515 12.312
Door te zenden collecten en giften 25.000 44.918 39.598
Totaal baten A 31.500 54.924 52.946
Uitgaven en Kosten      
Kosten kerkdiensten en kerkelijke activiteiten 1.050 699 790
Verplichtingen/bijdragen aan andere organen 945 950 1.163
Kosten beheer, administratie en archief 100 0 94
Rentelasten/bankkosten 890 929 1.322
Diaconaal werk plaatselijk 6.250 8.149 22.254
Diaconaal werk regionaal/landelijk 7.000 1.000 3.000
Diaconaal werk wereldwijd 13.000 16.500 19.800
Afdrachten door te zenden collecten en giften 25.000 44.918 39.598
Totaal lasten A 54.235 73.145 88.021
Operationeel resultaat (A) -22.735 -18.221 -35.075
Incidentele baten en lasten      
Incidentele baten 0 4.369 15.000
Incidentele lasten 0 0 0
Incidentele baten en lasten (B) 0 4.369 15.000
Resultaat verslagjaar (A+B) -22.735 -13.862 -20.075
Mutaties bestemmingsreserves/-fondsen      
Onttrekkingen bestemmingsreserves 0 0 0
Onttrekkingen bestemmingsfondsen 1.000 600 719
Toevoegingen bestemmingsreserves 0 0 0
Toevoegingen bestemmingsfondsen 0 0 0
Totaal mutaties bestemmingsreserves/
-fondsen (C)
1.000 600 719
Resultaat naar Algemene reserve (D) -21.735 -13.262 -19.355

Toelichting op resultatenoverzicht.
Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt gevraagd om hun bijdrage voor het diaconale werk van de diaconie van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.
Soms bezit een diaconie ook (enig) vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen, maar onze diaconie bezit alleen geldmiddelen. Soms is dit aan de diaconie nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de diaconie.
De ontvangen inkomsten van de diaconie worden besteed aan diaconaal werk, zowel plaatselijk, landelijk als wel wereldwijd in de vorm van ondersteuning van activiteiten en doorbetaling van voor specifieke projecten gehouden inzamelingen.
Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan de kosten van de eigen organisatie en bijdragen voor het in stand houden van het landelijke diaconale werk van de kerk.

De Staat van Baten en Lasten over het boekjaar 2024 resulteerde in een nadelig saldo van € -13.262. Dit negatieve resultaat is mogelijk omdat de Diaconie over een ruime Algemene reserve beschikt, vooral door de ontvangst in het verleden van legaten. Via het zgn. Goede Doelen Plan brengt de Diaconie deze reserve jaarlijks door middel van giften en aanvullingen op doorzendcollecten geleidelijk terug naar een noodzakelijk geacht minimumniveau. Hierdoor kunnen de bestedingen aan diaconaal werk aanzienlijk hoger zijn dan de ontvangen jaarlijkse bijdragen van de gemeenteleden.
Het totaal van de ontvangsten uit collecten en giften (Bijdragen van leden en anderen) tezamen met de door te zenden collecten bedroeg €53.433. De uitgaven aan Diaconaal werk plus de Afdrachten van de door te zenden collecten, alsmede de aanvullingen uit eigen middelen hierop, bedroegen in dit verslagjaar €70.567, dus ruim €17.000 hoger dan de ontvangsten uit de hierboven genoemde collecten en giften. Dit verschil werd voornamelijk veroorzaakt door de giften en aanvullingen op doorzendcollecten uit eigen middelen van de Diaconie.

Begroting 2025
Voor het jaar 2025 werden wederom giften en aanvullingen op doorzendcollecten ten laste van het eigen vermogen gepland tot een bedrag van € 22.000.
terug

Agenda

Open Kerk

do 01 mei 2025 om 10.00 uur

Inzameling Voedselbank

vr 02 mei 2025 om 10.00 uur

Viering Dorpskerk

zondag 27 april 2025
aanvang: 10.00 uur
Voorganger: Marieke Meiring
Tekst:  Genesis 28:10-22
Organist:  Wendy Leonards

Voor meer informatie zie Vieren.

Gemeenschapsviering Parnassia

11 mei 2025
10.00 uur Pastor Anton Huisman
mmv de Cantorij uit Castricum

Pastoraal team

Ds. Rik Willemsen
Pastoraat voor 0 - 79 jaar


Pastor Eveline Meulenberg
Pastoraat vanaf 80 jaar


Apps

Link naar onze Kerkapp!   Link naar kerkdienst gemist!   Link naar onze Facebook!

Privacyverklaring

Lees hier onze privacyverklaring!

Locatie van de kerk


Website

Aan onze website wordt de grootst mogelijke zorg besteed door onze webmasters Gerard Bais,Ton Borst, Pieter Masereeuw en Henk Meijer. Ondanks alle inspanningen kan het zijn dat er toch iets niet klopt. Ontdek je een fout of een onzorgvuldigheid laat het ons weten.
Contact: Webredactie

×