Kinderen, jeugd, jong volwassenen

Wat is er voor jullie, voor jonge mensen te doen in de Protestantse Kerk Castricum ? 
Op elke zondag is iedereen welkom in de kerkdiensten om 10.00 uur, dus jullie ook.
1 x per maand zijn er speciale kinder-/jeugddiensten, gelijk met de dienst voor de volwassenen. In 2023 is dat steeds de eerste zondag van de maand. 

Voor de Jeugd 

Bij de dienst op 5 november las Mirko het verhaal voor over de dwaze en de wijze meisjes. We praatten erover hoe je je moet voorbereiden op een belangrijke gebeurtenis. Bijvoorbeeld door op tijd te gaan slapen en op tijd op te staan of door genoeg batterijtjes te kopen voor je lampionstokje. Mirko had ook nog een echt olielampje meegenomen!

Tijdens de adventsperiode zijn er drie kinderdiensten en volgen we het project van Kind op Zondag. We vragen ons af “Hoe laat is het?’ en voor in de kerk komt een mooie klok te staan. We maken ook kennis met een mysterieuze klokkenmaker…. Wat komt hij toch steeds doen? Natuurlijk ontsteken we elke week ook een kaars en zo wordt het steeds lichter op weg naar Kerst.

Gelukkig gaat de herdertjeswandeling op kerstavond ook door! Ga maar vast op zoek naar een mooi engelenjurkje, een herderspak of misschien wil je je wel verkleden als schaap? Vraag thuis ook maar even of er een mooi lampje is dat je mee kunt nemen voor onderweg als we op zoek gaan naar het Kind.
Tot snel in de kindervieringen!

Jeugdpagina - Tieners

We zijn het tienerseizoen gestart met twee bijeenkomsten over pesten. In november hebben we met elkaar het rollenspel ‘TOKTOK, herrie in het hok’ gespeeld, waarbij de tieners zich spelenderwijs inleefden in verschillende rollen die bij pesten komen kijken. Zo veranderden de tieners voor even in Pestkip, Scharrelkip, Piepkuiken, Soepkip en Wipkip. Met emotiekaartjes verkenden we verschillende manieren om op een pestsituatie te reageren. Zowel als je zelf gepest wordt als dat je als omstander meemaakt dat iemand gepest wordt. Aan de hand van het verhaal van Jozef kwamen we erachter dat je niet altijd vast hoeft te zitten in één rol. Ook is het niet altijd duidelijk wie dader en wie slachtoffer is. Het was een spannend begin van het seizoen maar we zijn als groep weer een stuk hechter geworden.

In december hebben we geen bijeenkomst in The Basement maar bezoeken we op vrijdag 1 december een concert van de Engelse band Galactus Jack ft. Ben Haydn. Dit concert is onderdeel van ‘geloven in de stad’ van onze collega’s in Haarlem en wordt georganiseerd door The Message Nederland. Door middel van muziek en gesproken tekst laat The Message jongeren nadenken over het leven, het geloof en God. Een aantal van jullie is begin dit jaar ook al naar zo’n concert geweest en jullie waren erg enthousiast! Het is heel inspirerend om op deze manier met leeftijdsgenoten      met het geloof bezig te zijn. We hopen met een grote groep naar Haarlem te gaan!                             Via de app kan je je opgeven.

Algemeen 

Het schema voor de kinderdiensten ziet er nu als volgt uit:  
-  verzamelen vòòr in de kerk, vòòr de preek, kaars aansteken in onze lantaarn, 
-  naar onze ruimte in de grote zaal boven lopen met elkaar 
-  daar aangekomen eerst een beginlied zingen 
-  verhaal uit de bijbel vertellen, i.o. met de dienstdoende predikant 
-  activiteit n.a.v. het verhaal, in  lijn met ons jaarthema zo mogelijk 
-  afsluiting met zingen " onze Vader in de hemel" ( lied 1000 uit liedboek) 
-  kaars uitblazen 
-  terug naar de kerkdienst beneden , na de collecte, en vertellen aan de  gemeente wat we gedaan hebben.

Tevens heeft de werkgroep een uitgebreide vooruitblik op 2023. 
En ook voor de toekomst zijn er ideeën.

Marjan Quaak; Jeugdouderling PKCastricum; 0612643366
Email Marjan Quaak