Eerstvolgende kerkdienst

’De ochtenddienst in de Dorpskerk is ook om 10.00 uur te beluisteren op radio Castricum (FM 105 of kabel FM 104,5) 
Informatie over de eerstvolgende kerkdienst is woensdag of donderdag beschikbaar.

16 juni; 10.00 uur: Ds. Dick van Arkel; mmv. het liturgiekoor

1e collecte; Wijdekerk;  lees deze toelichting
2e collecte; Kerkelijk beheer

De zondagsbrief voor de dienst kan hier worden gedownload indien beschikbaar.

Tekst van de lezing:
Ruth 3

31Op een dag zei Noömi, haar schoonmoeder: ‘Mijn dochter, zal ik niet een thuis voor je zoeken waar het je goed zal gaan? 2Boaz, bij wie je gewerkt hebt, is zoals je weet ​familie​ van ons. Vanavond zal hij op de ​dorsvloer​ gerst ​wannen. 3Baad je, wrijf je in met olie, kleed je aan en ga naar de ​dorsvloer. Zorg dat hij je niet ziet voordat hij klaar is met eten en drinken. 4Als hij gaat slapen moet je goed opletten waar hij zich neerlegt, en dan moet je naar hem toe gaan, de deken aan zijn voeteneinde terugslaan en daar gaan liggen. Hij zal je dan wel vertellen wat je moet doen.’ 5Ruth​ antwoordde: ‘Ik zal doen wat u mij zegt.’ 6Ze ging naar de ​dorsvloer​ en deed precies wat haar schoonmoeder haar had opgedragen.

7Boaz​ at en dronk, voelde zich voldaan, en legde zich te slapen tegen een hoop gerst. Toen kwam ​Ruth​ stilletjes naar hem toe, sloeg de deken aan zijn voeteneinde terug en ging liggen. 8Midden in de nacht schrok hij wakker, draaide zich om en zag een vrouw aan zijn voeteneinde liggen. 9‘Wie is daar?’ vroeg hij. ‘Ik ben het, ​Ruth,’ zei ze. ‘Wilt u mij bij u nemen, want u kunt voor ons als ​losser​ optreden.’ 10‘Moge de HEER je ​zegenen, mijn dochter,’ zei hij. ‘Dit getuigt van nog meer trouw dan wat je voorheen al hebt gedaan. Je hebt niet omgekeken naar jongere mannen, arm of rijk. 11Daarom, mijn dochter, wees niet bang. Ik zal doen wat je van me vraagt; iedereen in de stad weet immers dat je een bijzondere vrouw bent. 12Maar al is het waar dat ik jullie kan helpen, er is nog iemand anders voor wie dat geldt, en hij staat dichter bij jullie dan ik. 13Blijf vannacht hier. Als morgenochtend blijkt dat die man als ​losser​ wil optreden is het goed, maar als hij dat niet wil, dan doe ik het, zo waar de HEER leeft. Blijf hier nu maar liggen, tot het ochtend wordt.’ 14En zij bleef tot de ochtend aan zijn voeteneinde liggen.

Voordat het zo licht werd dat men iemand herkennen kon, stond ze op, want hij wilde niet dat bekend werd dat ze op de ​dorsvloer​ was geweest. 15Hij zei: ‘Pak je omslagdoek en houd hem open.’ Dat deed ze, en hij goot er zes maten gerst in en hielp haar dit alles op te tillen. Daarna ging hij naar de stad. 16Zij ging naar haar schoonmoeder, die haar vroeg hoe het haar was vergaan. ​Ruth​ vertelde haar wat ​Boaz​ voor haar gedaan had. 17‘Deze zes maten gerst heeft hij me gegeven, “want,” zei hij, “je moet niet met lege handen bij je schoonmoeder aankomen.”’ 18Daarop zei Noömi: ‘Blijf hier dan maar rustig wachten tot je weet hoe het afloopt, mijn dochter, want ik weet zeker dat deze man niet zal rusten voordat hij de zaak geregeld heeft.’

 (Nederlands bijbelgenootschap)