Koestering

De zomervakantie staat voor de deur. De inspiratie door de week neemt ook een paar weken adempauze. Na de schoolvakanties pakken we de draad weer op en ontvang je elke twee weken op woensdag de inspiratiebrief weer in je mailbox, op de website en in de kerkapp.

Deze week heb ik me laten inspireren door een boekje dat uitgegeven is naar aanleiding van de schrijfwedstrijd ‘Koestering’ voor cliënten, naasten, medewerkers en vrijwilligers van Parnassia. Onlangs vond in de Oude Keuken een poëziefestival plaats waar zelfgeschreven gedichten en korte verhalen werden voorgelezen. Collega Angelique zal er binnenkort in Over & Weer meer over delen.

Mij raakte het gedicht ‘Mij’ van Anouk Korsten. De zoektocht naar de ware ‘mij’ is herkenbaar voor iedereen die wel eens te maken heeft gehad met geestelijke gezondheidszorg. Maar is het ook niet een zoektocht die in ieder van ons speelt? Dat is denk ik wat me raakt aan dit gedicht en andere gedichten in de bundel: het kijkje in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg leidt tot het besef dat het hier helemaal niet om een afgezonderde wereld gaat. ‘Schrijven is scheppend’, staat er in het voorwoord. Dat klopt inderdaad voor de schrijvers maar ik zou het ook willen doortrekken naar de lezers: ‘lezen is scheppend’.

Met de woorden van Anouk Korsten gaan we de vakantieperiode in. Eveline en ik wensen ieder van jullie een inspirerende zomer toe!

Mij
Ik kan er niet bij
Niet bij mij
Kom niet te dichtbij
Niet bij mij

Wie is mij
Niet de echte mij aan je zij
Een ik die ik niet ben
Omdat ik mij niet meer ken

Zolang weggestopt in mij
Ik kan er niet meer bij
Zullen we samen zoeken naar mij
Wie weet komt mijn ware mij dan vrij

Anouk Korsten, Mij. In: Koestering (p. 85). Castricum: Eigen Beheer.

 RW