Een gebaar voor de wereld

In de huiskamer van An zaten we tegenover elkaar. De klok tikte en op een tafeltje stond een kaars. Ze vertelde over haar leven en dat ze het belangrijk vindt om zich in te zetten voor de wereld. Ik vroeg haar hoe zij zich inzet.

Het is een moeilijke tijd waarin we leven met oorlogen, geweld, natuurrampen, ziektes enz. Mensen kunnen daardoor depressief worden en de visie op hun leven is somber. Ik hoor een alarmsignaal van een telefoon gaan. Er verscheen een glimlach op haar gezicht. Ze vertelt me dat 5 keer per dag dit signaal haar doet stil staan bij de wereld. Dan gaat ze zitten bij de kaars en zingt:

Als alles duister is,
Ontsteek dan een lichtend vuur
Dat nooit meer dooft,
Een vuur dat nooit meer dooft.

Vervolgens pakt ze de draad van het dagelijks leven op en gaat boodschappen doen voor iemand uit de buurt, een gesprek met iemand op straat of thuis. En tussendoor doet An dingen voor zichzelf waar ze energie van krijgt. An laat zich mee gaan op de stroom van het leven en pakt aan wat binnen haar mogelijkheden ligt zonder zichzelf te verliezen. Uit ervaring weet ze dat balans in het leven belangrijk is.

Een verrijkend gebaar voor de wereld van An.

Welk gebaar maak jij naar de wereld?

EM