Protestantse Kerk Castricum

Bijeenkomst 1 mei

Op dinsdag 1 mei was de bijeenkomst van de Werkgroep Ouderencontact.

De heer Hans Boot van de Werkgroep Oud Castricum kwam vertellen over het strandleven. Er waren 23 mensen aanwezig plus 7 leden van de werkgroep.
In het begin van de 20ste eeuw was de Zeeweg nog een zandpad. In 1924 begon men met het bestraten en in 1925 werd de Zeeweg officieel geopend door burgemeester Lommen.
Dit was een vooruitgang voor de schelpenvissers. Het schelpenvissen was een van de beroepen in Castricum.
Op het strand waren draagstoelen en rieten stoelen. In de koetsjes kon men zich aan en uitkleden. Deze werden dan de zee in gereden en na het baden weer teruggereden. Je mocht natuurlijk niet in je badpak over het strand.
Kamp Bakkum werd in 1928 geopend. In 1930 kwam bij het strandplateau op een duin Strandhotel Ameria. Dit hotel werd in de oorlog op last van de Duitsers gesloopt.
In de jaren vijftig nam het strandleven toe. Er was toezicht van politie te paard.
Er werden motorcross en mountainbike wedstrijden gehouden. Op de zee kwamen surfers en catamaranzeilers. In 2012 had Castricum het schoonste strand van Nederland.
Het was weer een hele interessante lezing en om 5 uur ging iedereen weer voldaan naar huis.
De werkgroep heeft toen nog afscheid genomen van Akke Deinum, die na 10 jaar de werkgroep heeft verlaten.
De volgende bijeenkomst is het voorjaarsuitje op 5 juni. Dan gaan we naar Het Koningsbosch in Bakkum. Hier worden we om 11 uur ontvangen. Dan gaan we eerst koffiedrinken. We hopen op mooi weer en we heerlijk buiten op het terras kunnen zitten. Na de koffie krijgen we een Koningslunch. De heer Sjoerdsma komt vertellen over Oude Muziekinstrumenten. Alle informatie vindt U in OVER EN WEER.

Ineke Hansmann